Zelfliefde

Gepubliceerd op 12 juli 2019 om 13:30

Zelfliefde, een moeilijk woord. 

Ik dacht vroeger dat het te maken met egoïsme en arrogantie. Mensen die kiezen voor zichzelf uit zelfliefde. Is dat niet een beetje raar?

Maar nu weet ik beter. Zelfliefde gaat over aanvaarding en respect voor jezelf. Heeft niets te maken met egoïsme. Dat magische woord waar het woord ego in voorkomt. Willen we dat niet allemaal een beetje voeden? Ons ego strelen en opkrikken?

De ervaring en het verleden leert me om dit juist los te laten. Minder met ons ego bezig zijn maar juist meer vanuit onze innerlijke stem.

 

Het is moeilijk,om jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten. Maar toch is het belangrijk omdat het je helpt om van jezelf te houden. Het is ok zoals je bent.

Het helpt heel erg om vaak tegen jezelf te zeggen: ik hou van mezelf. Klinkt een beetje gek maar niemand hoeft het te horen! Je kunt het in jezelf herhalen terwijl je met andere dingen bezig bent.

Luister naar wat je zelf wilt. De grootste druk wordt ons opgelegd door onszelf. We denken dat de buitenwereld verwachtingen voor ons heeft. We zijn vast geroest in ons eigen gedachtenpatroon.

Durf jezelf zijn. Stop met jezelf weg te cijferen zodat anderen tevreden zullen zijn.

Laat je ego los. Dat ratelende stemmetje in je hoofd dat constant piekert, teleurgesteld en beledigd kan worden.

Zelfliefde ontwikkelen is niet hetzelfde als je ego voeden of arrogant worden. Hoe groter je ego, des te ingewikkelder je leven wordt.. Probeer juist je ego kleiner te maken en dichter bij jezelf te komen.

Een gebrek aan zelfliefde is vaak de oorzaak van vele gezondheidsproblemen. Je bent het wel waard op voor je eigen lichaam te zorgen.

Alleen jij weet wat het nodig heeft.

Als je van jezelf houdt voed je je met alles wat het nodig heeft: gezonde voeding, veel beweging en heel veel liefde.

Het is niet nodig om zo hard te zijn voor onszelf. Naar anderen zijn we toleranter en aanvaarden we fouten. We vegen de spons erover en gaan door. Maar met onszelf zitten we 24uur per dag opgescheept. We blijven vast hangen in schuldgevoel, schaamte en zelfbeklag.

Maar dat is niet de weg naar een leuker leven.

Probeer jezelf te relativeren en met liefde te behandelen. Morgen is een nieuwe dag en beginnen we met een propere lei.

Het leven is niet altijd even leuk. Maar accepteer de UPS en downs. Leer hieruit en groei. Elke dag opnieuw. Dankbaar om de lessen die je vandaag mocht leren en die een inspiratie zijn voor morgen.

 

Zelfliefde ontwikkelen is een oefening. En elke oefening baart kunst. Levens- kunst. Ze opent de weg naar ongekende mogelijkheden.

Ook jij bent be- you- tiful.

🌸🌸

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.