Levenskunst

Gepubliceerd op 18 augustus 2019 om 19:37

Levenskunst

 

De afgelopen 2 weken verbleef ik in het Zuiden van Frankrijk. Een plaats waar ik mijn hart verloren heb. Zowat alles uit die streek heeft een enorme aantrekkingskracht op me. Het weer, de zee, de manier van leven.... Het stelt me in staat om vreugde in mezelf te vinden en te leven volgens mijn ware ik.

Mijn tijd daar nodigde me uit om na te denken over het woord Levens- Kunst.

De kunde van het leven...

Een kunde is iets wat je kan leren. Maar leren vraagt oefening en inspanning. Met vallen en opstaan. Het is niet iets wat je van vandaag op morgen met je meedraagt.

Ik heb ondervonden dat het vraagt om aan zelfanalyse en zelfreflectie te doen.

Vaak is ons leven een product van onze eigen creatie. Een creatie die niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Het is net door de bewustwording en erkenning van onze fouten, dat we kunnen leren en groeien naar next level.

Het is een samenspel van relaties met anderen en van de manier waarop wij ons daarin verhouden.

Voor mij betekent levenskunst een manier van positieve innerlijke vrijheid.

Een manier waarin ik mezelf kan ontwikkelen en waarbij ik zorg draag voor mezelf. Voor mijn persoonlijke verlangens en behoeftes.

Dat is een verschil met negatieve innerlijke vrijheid. In dit geval duld je geen inmenging van anderen. Maar ik ben ervan overtuigd dat innerlijke groei enkel kan ontstaan door samenwerking van anderen. Mensen die elkaar laten groeien  met respect voor elkaars vrijheid.

Levenskunst is het besef hebben van een mooi en goed leven. Dat is voor iedereen anders. Voor sommigen betekent dat leven als een kluizenaar op een afgelegen eiland. Voor anderen is dat zich vastbijten in een job waarin ze zich verliezen.

Levenskunst is een gezond evenwicht tussen werk, gezin en persoonlijke vrijheid. Jezelf wegcijferen voor iets of iemand lijkt me daarin niet verstandig. Iedereen is het waard om zijn eigen kunst te creëren en na te streven.

Zelf ben ik nog heel hard op zoek naar dat evenwicht van deze kunst. Het ontdekken waar je vreugde uit haalt en wat een gevoel van geluk creëert . Mijn passie voor mijn werk en persoonlijke ontwikkeling, schrijven en dans als een uiting van gevoelens, het delen van mijn liefde met anderen. Zonder daarbij mijn verantwoordelijkheden te vergeten.

Levenskunst.... een kunst om het leven te zien als een uitdaging en te leven als een kunstenaar....

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.